Situácia pod Tatrami sa upokojila, na Spiši trvá mimoriadny stav

02.06.2010 Kežmarok

Kežmarok/Spišská Nová Ves/Stará Ľubovňa 2. júna (TASR) – Povodňová situácia sa pod Tatrami čiastočne upokojila, na Spiši stále trvá mimoriadny stav.
V územnom obvode Stará Ľubovňa bude všetka nasadená technika pracovať až do 22. hodiny. Najnutnejšie práce však budú pokračovať, všetko záleží od počasia.
Prednosta Obvodného úradu životného prostredia (OÚ ŽP) v Starej Ľubovni Ladislav Polák informoval, že strojníci sú v prípade potreby pripravení pracovať aj celú noc. \"Máme prepravený lomový kameň, situáciu budeme priebežne monitorovať, naďalej tu platí 3. povodňový stupeň, \" priblížil situáciu Polák. Rieka Poprad v okrese Stará Ľubovňa klesá len veľmi pomaly, za sedem hodín išla dole len niečo okolo päť centimetrov.
Horšia situácia naďalej vládne v územnom obvode Spišská Nová Ves, kde je ešte stále vyhlásená mimoriadna situácia. \"Najhoršie to bolo počas dňa v obciach Švedlár, Gelnica, Mníšek nad Hnilcom, Veľký Folkmar a Kojšov, \" konkretizoval vedúci krízového štábu Obvodného úradu v Spišskej Novej Vsi Viliam Štubňa. V týchto obciach boli zaplavené domy, ohrozené mosty a podmyté miestne komunikácie. Problémy mali aj v Henclovej, kde boli ľudia bez elektriny, v okolí Gelnice taktiež vypadávala elektrina, pretože bola zaplavená vysokonapäťová rozvodňa v Prakovciach. Problém je so zásobovaním vodou v Gelnici, Kojšove a okolí, tam už vodárne zabezpečili pitnú vodu v cisternách.
Cesty boli podmyté v obci Hnilčík, pod vodou bola aj cesta medzi Gelnicou a Prakovcami. Dosť zlá situácia bola aj priamo v meste Gelnica, kde bola v centre zaplavená cesta a od prístupu bol odrezaný aj jediný hypermarket. \"Bol problém aj medzi Gelnicou a Jaklovcami, tá cesta je neprejazdná doteraz, zaplavená bola tiež príjazdová cesta do obce Kojšov, \" priblížil Štubňa.
Rieka Hornád v Krompachoch poobede ešte stúpala, v Spišskej Novej Vsi však už klesla zhruba o 10 až 15 centimetrov. Pozitívom bolo, že v priebehu dňa klesali bočné potoky v Hnileckej doline, samotný Hnilec aj Hornád však ešte stále kulminuje.
Situácia sa upokojila v okrese Kežmarok, prednosta OÚ ŽP v Kežmarku Ján Trop uviedol, že v žiadnej obci už nie je vyhlásený 3. SPA. \"Platí už len 2. stupeň povodňovej aktivity na toku rieky Poprad a jej prítokoch, Popradka sa väčšinou vrátila do koryta, až na niektoré výnimky, \" konštatoval Trop. Situácia v tomto regióne je tak pokojná, naďalej ju však budú pracovníci OÚ ŽP monitorovať, pretože na štvrtok opäť hlásia zrážky.
 

Vyberte región